GDO'lu Ürünler Hayatımızı Kurtarabilir Mi ?
Beste Nur Karakuş
Dünya nüfusunun hızla artması insanlık için bir tehdit oluşturmaktadır. Yüzyıllar
içerisinde dünyada herkese yetecek kadar tüketecek besin kalmaması, küresel
ısınma sonucu kuraklık veya sellerin meydana gelmesi ve bunun sonucunda
herhangi bir bitki türünün yetiştirilmesinin zorlaşması bu tehditlere örnektir.
Genetik mühendisliği yardımıyla, normal şartlarda doğada oluşmayacak ya da
oluşsa da verimi yeteri kadar olmayan besinlerin üretimi amaçlanır. Genetiği değiştirilmiş organizmalar daha yüksek verim sağlayabilir,
bunun yanı sıra daha uzun süreli raf ömrü taşıyabilir. Aynı zamanda kuraklık
gibi ekstrem koşullara dirençli bitkiler ortaya koyabilir.
Bitkiler, insanların kalorilerinin bir kaynağıdır. Hayvanlar da
besinlerini doğrudan veya dolaylı olarak bitkilerden alırlar. Bitkilerin canlı
kalabilmesi için dışarıdan gelen streslerle başa çıkmaları gerekir (Yıldız ve
ark., 2020). Abiyotik stres; aşırı düşük
sıcaklıklar, donma, tuzluluk gibi ortamlar sonucu mahsulleri etkilemekte ve mahsul
kaybına yol açan önemli bir sorundur. Abiyotik strese karşı dayanıklı olmak
abiyotik stres toleransı olarak adlandırılır. Bitkilerde bu streslere karşı duyarlı birçok gen bulunmaktadır.
Örneğin yapılan bir çalışmada
Kolin oksidaz A ( koda ) genini aşırı eksprese eden genetik
mühendisliği yoluyla elde edilen pirinçten , glisin betain sentezinin arttığı gözlemlenmiştir (Krishna ve ark.,
2019). Bu da fotosentezle alakalı olan genlerin pozitif olarak düzenlenmesini,
membran yapısının bir arada kalmasını ve dolayısıyla tuzluluk toleransının
arttığını göstermiştir (Acar ve ark.,2020).
GDO’lu besin denince ilk akla gelen genetiği değiştirilmiş pirinç olan
altın pirinçtir. Halk
arasında pirinç olarak adlandırılan Oryza sativa dünyanın
yarısından fazlası için temel besin kaynağıdır ve A vitamininin öncü maddesi
olan β-karoten içermemektedir (Swamy ve ark., 2021). A vitamini yetersizliği, ciddi bir sağlık problemidir. Özellikle
çocuklarda körlüğe neden olmaktadır. Afrika gibi düşük gelirli ülkelerde yaygın
görülen bir halk sağlığı sorunudur (Işıklar ve Yılmaz 2020).
Altın pirinç, normal pirincin genetiğinin değiştirilmiş halidir. Normal
şartlarda beta karoten üretmeyen pirince beta karoten geni verildiğinde artık
üretmeye başlar. Böylece daha verimli bir mahsul elde etmiş olunur. A vitaminini
diğer besinlerden yeteri kadar alamayan insanlar için de önemli bir yiyecek
haline gelmiştir. Altın pirincin içerisinde mısır bitkisinde bulunan ZmPSY1
proteini bulunur. Bakteriden izole edilen β-karoten üretimini hızlandıran CRTI
proteini ve başka bir bakteriden elde edilen sürecin tamamlanmasını sağlayan
PMI proteini bulunur. Yani bu proteinlerin yardımıyla bir transgenik altın pirinç elde edilir. Elde edilen altın pirinç milyonlarca
çocuğun hayatını kurtarabilme potansiyeline sahiptir.
Genetiği değiştirilmiş ürünlerin kansere yol açtığı ve insanlara zarar
verdiği söylense de tarımdan ilaca kadar birçok geniş alanda kullanılırlar. İnsanlık
için bu alanda yapılan çalışmalar ve başarılar çok önemlidir. Günümüzde
çalışmalar devam etmektedir.
İnternet Kaynakları:
- https://education.nationalgeographic.org/resource/genetically-modified-organisms/ Erişim
Tarihi: 30.09.2023
- https://www.irri.org/golden-rice-faqs#:~:text=Golden%20Rice%20is%20developed%20through,improved%20the%20grain's%20nutritive%20value. Erişim Tarihi: 30.09.2023
- https://www.lacivertdergi.com/dosya/2020/04/14/gdo-insanlik-icin-kurtulus-mu-tehdit-mi Erişim Tarihi: 30.09.2023
Resim Kaynakları
Makaleler:
- YILDIZ, M., Fadimana, K. A. Y. A., & TERZİ, H. (2020). Kuraklık stresi ve bitki proteomiği. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10(1), 286-297.
- Krishna, R., Karkute, S. G., Ansari, W. A., Jaiswal, D. K., Verma, J. P., & Singh, M. (2019). Transgenic tomatoes for abiotic stress tolerance: status and way ahead. 3 Biotech, 9, 1-14.
- Okan, A. C. A. R., Teker, M., Günay, E., & BALTACIER, G. (2020). Kuraklık stresi altındaki buğdayda eksojen Glisin Betain’in fizyolojik ve biyokimyasal etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(3), 446-455.
- Mallikarjuna
Swamy, B. P., Marundan Jr, S., Samia, M., Ordonio, R. L., Rebong, D. B.,
Miranda, R., ... & MacKenzie, D. J. (2021). Development and
characterization of GR2E Golden rice introgression lines. Scientific
Reports, 11(1), 2496.
- IŞIKLAR, H., & YILMAZ, H. Ö. (2020). A Vitamini Yetersizliği Hastalıkları ve Önlenmesinde Beslenme Yaklaşımları. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 3(1), 45-53.
Yorumlar
Yorum Gönder